Leiligheter i Praha
E-apartment Prague
+420 603 99 1234

Tsjekkia

Tsjekkia (tsjekkisk: Česko), offisielt Den tsjekkiske republikk (tsjekkisk: Česká republika) uttale (hjelp·info), er et land i Sentral-Europa. Det ligger i midten av Europa, og grenser i vest mot Tyskland, i sør mot Østerrike, i øst mot Slovakia og i nord mot Polen. Tsjekkia omfatter de historiske landskapene Böhmen (Čechy), Mähren (Morava) og deler av Schlesien (Slezsko). Landets hovedstad og største by er Praha. Andre større byer er Brno, Ostrava, Zlín, Plzeň, Pardubice, Hradec Králové, České Budějovice, Liberec, Olomouc og Ústí nad Labem.

Tsjekkia

Tsjekkia ligger midt i Sentral-Europa og grenser til Østerrike i sør, Tyskland i vest og nordvest, Polen i nordøst og Slovakia i sørøst. Landet har et variert landskap og er hovedsakelig delt inn i de to områdene Böhmen og Mähren. Böhmen i vest er et område som blir drenert av elvene Labe (Elbe på tysk) og Vltava (Moldau på tysk), og er omringet av stort sett lave fjell som Sudetene. Krkonoše er en del av Sudetene, og her finnes det høyeste punktet i landet, Sněžka på 1 602 meter. Mähren, den østlige delen, er også forholdsvis åslendt og blir hovedsakelig drenert av elven Morava, men elven Odra (Oder på tysk) har også sitt utspring her. Vannet fra Tsjekkia renner ut i tre forskjellige hav: Nordsjøen (Elbe), Østersjøen (Oder) og Svartehavet (Morava via Donau).

Tsjekkia

Tsjekkia har utført økonomiske reformer som rask privatisering og flat skatt, og Tsjekkias økonomi er blitt en av de mest robuste i Sentral-Europa. I 1991 ble Tsjekkoslovakia medlem av Visegrádgruppen (Visegrádská skupina), og fortsatte deres medlemskap etter Tsjekkoslovakias oppløsning til Tsjekkia og Slovakia. 12. mars 1999 ble Tsjekkia et fullverdig medlem av NATO. I en folkeavstemning i 2003 stemte tsjekkerne så for medlemskap i EU, som Tsjekkia ble et fullverdig medlem av 1. mai 2004.

Tsjekkia

Valuta, betaling

Valuta, betaling

Transport

Praha Hlavní stasjon

Praha Hlavní stasjon

Stasjon Holešovice

Stasjon Holešovice

Smíchovské stasjon

Smíchovské stasjon

Bus stasjon Florenc

Bus stasjon Florenc

Václav Havel Airport Praha (tsjekkisk:Letiště Václava Havla Praha), tidligere Praha Ruzyně internasjonale lufthavn (tsjekkisk:Mezinárodní letiště Praha-Ruzyně) (IATA: PRG, ICAO: LKPR) er en internasjonal flyplass som betjener Praha, hovedstaden i Tsjekkia. Det er den aller største flyplassen i Tsjekkia og en av de største i Sentral-Europa. Praha lufthavn ble kåret til den beste flyplassen i Sentral- og Øst-Europa av det uavhengige byrået Skytrax.

Václav Havel Airport Praha

Interesting cities & locations in Czech Republic
The Czech Republic is not only Prague, but also lots of other interesting places. You can visit them very easily by train, by car or by bus.

By
Karlovy Vary
- Karlsbad på tysk, er en by i regionen Karlovy Vary vest i Tsjekkia. Den ligger ca. 110 km vest for Praha, der sideelva Teplá renner ut i hovedelva Ohře. Karlovy Vary er Tsjekkias nest mest besøkte turistby etter Praha[trenger referanse], og er kjent for sine «helbredende» kilder. En rekke vannårer med varierende innhold av mineraler gir grunnlag for flere offentlige bad, og flere springvann og kraner der det naturlige mineralvannet kan drikkes, i overbevisning om at vannet kan forebygge eller til og med helbrede lidelser. En åpen søylehall, kolonnadaen, en sentral plass i byen, har vann fra flere enn ti forskjellige vannårer. Et kjent bygg i byen er luksushotellet Grandhotel Pupp. I byen avholdes også filmfestivalen Karlovy Vary filmfestival.

Karlovy Vary

Český Krumlov (tysk: Krummau eller Böhmisch Krummau, latin: Crumlaw) er en by i Sydböhmenregionen i det sørlige Böhmen i dagens Tsjekkia, ikke langt fra grensen til Østerrike. Byen er mest kjent for gammel kunst og arkitektur, med en rekke bygninger fra gotikken, renessansen og barokken. Gamlebyen og slottet er skrevet inn i UNESCOs verdensarvliste.

Český Krumlov

Kutná Hora eller på tysk: Kuttenberg ligger ca. 70 km. øst for Praha i den Sentralböhmen regionen i Tsjekkia. Byen ligger på en ås som hadde store mengder sølvmalm i fjellgrunnen. I motsetning til andre gruvebyer, ble byen lagt oppå malmen, slik at alle gruvenedgangene ligger inne i selve byen. I løpet av middelalderen gjorde byen flere forsøk på å overgå Praha, både når det gjaldt prakt, rikdom og makt. De sentrale deler av byen har vært på UNESCOs verdensarvliste fra 1995.

Kutná Hora

Plzeň (tysk: Pilsen) er en by i regionen Plzeň vest i Tsjekkia. Den ligger omkring 90 km via motorvei sørvest for Praha. Fire elver løper sammen og danner elven Berounka. Byen er kjent for sine bryggerier som produserer pilsnerøl (derav ordet pilsner), hvorav det mest kjente er Plzeňsky Prazdroj (tysk: Pilsner Urquell) som kan hevde å være originalvaren.

Plzeň

České Budějovice (tysk: Budweis) er hovedstaden i regionen Sydböhmen i Tsjekkia. Byen er blant annet kjent for bryggeriet Budějovický Budvar som ble grunnlagt i 1895 og lager ølmerket Budweiser Budvar. Dette er det eneste nasjonalt eide bryggeriet i Tsjekkia. Bryggeritradisjonen i byen strekker seg fra slutten av 1700-tallet. Jernbanen til Linz i Østerrike (drevet med hestekraft) var den nest eldste på det europeiske kontinentet og ble konstruert av Franz Anton Ritter von Gerstner i perioden 1824-1832.

České Budějovice

Liberec (uttales liberets) (tysk Reichenberg, romani: Libertsis) er en by i regionen Liberec i Böhmen i Tsjekkia ved elven Neisse. Byen ligger helt nord i landet, rundt 90 km nordøst for Praha, nær grensen til både Polen og Tyskland, og er den sjette største byen i Tsjekkia med litt over 100 000 innbyggere. Byen har universitet og opera, samt en teknisk høyskole. Byen, under det tyske navnet Reichenberg, ble allerede på 1300-tallet kjent som den første sudettyske by. Rett nord for Liberec ligger Grabštejn slott fra 1200-tallet.

Liberec

Brno (tysk: Brünn) er den nest største byen i Tsjekkia med over 380 000 innbyggere. Den ligger i regionen Sydmähren sørøst i landet der elvene Svitava og Svratka møtes, og er den historiske hovedstaden i Mähren. Brno er dessuten et viktig kulturelt, turistisk og vitenskapelig sentrum. Eksempelvis ligger landets nest største universitet, Masaryk-universitetet, i Brno. Til tross for at byen ikke er Tsjekkias hovedstad, har de viktigste rettsinstitusjonene sine seter her.
Tugendhatvillaen er et bolighus oppført i modernistisk stil i byen Brno i Tsjekkia. Bygningen ble oppført mellom 1929 og 1930 etter tegninger av arkitekt Ludwig Mies van der Rohe. Byggherrer var ekterparet Fritz og Grete Tugendhat. Tugedhatvillaen regnes som det mest berømte av Brnos modernistiske byggverk og ligger på en høyde med utsikt over byen. Bygningen ble i 2001 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Brno

Olomouc (tysk: Olmütz) er en by i regionen Olomouc i den østlige delen av Tsjekkia, og har en befolkning på ca. 100 000. Byen var hovedstad i Mähren til 1641, da den ble erobret av svenskene under tredveårskrigen, og hovedstaden ble flyttet til Brno. Den er en av Tsjekkias vakre byer og har landets nest største historiske sentrum etter Praha. Monumentet Treenighetsøylen i Olomouc er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

Olomouc

Mariánské Lázně

Mariánské Lázně

Kroměříž (tysk: Kremsier, polsk: Kromieryż) er en by i regionen Zlín i Tsjekkia. Dem ligger vest i landet, ikke langt fra grensen til Slovakia. Byen er best kjent for Kromeríž slott som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Kroměříž

Telč (tysk: Teltsch) er en by i Tsjekkia. Gamlebyen ble i 1992 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Byen ligger ved foten av de Böhmisk-Mähriske høylandene omgitt av sjøer og ved utløpet av elven Telčský potok hvor denne renner ut i Taya.

Telč

Borgen & Slott

Karlštejn

Karlštejn

Konopiště er et slott i Benešov i Böhmen. Eieren var den tyske keiseren Vilhem II. Her skulle Franz Ferdinand og hans kone møte Vilhem II for å overvære avslutningen på det Keiserlige og kongelige (K.u.k.) XV og XVI Korps' manøvrer i Bosnia. Besøket ble gjennomført etter anmodning fra stattholderen i Bosnia-Hercegovina, feldzeugmeister Oskar Potiorek

Slott Konopiště

Slott Hluboká

Slott Hluboká

Borg Rožmberk

Borg Rožmberk

Borg Šternberk

Borg Šternberk

Slott Orlík

Slott Orlík

Litomyšl er kanskje mest kjent for sitt monumentale renessanse-slott oppført i årene 1568-1581. Bygningene på slottsområdet er eksepsjonelle på grunn av deres arkitektoniske prakt. Samtidig var de også fødestedet til den tsjekkiske komponisten Bedřich Smetana. På den utstrakte plassen, en av de lengste i Tsjekkia, finnes et rådhus oppført i gotisk arkitektur og en rekke hus i renessanse- og barokk stil. Mange av disse har vakre arkader og velvede rom på gateplan. Ett av de viktigste husene er U Rytířů med sine fremragende fasader.
Byens kulturelle tradisjoner strekker seg langt utover de regionale og nasjonale grenser. Slottets praktfulle interiør, spesielt det barokke slottsteateret, amfiteateret i slottsparken og Smetanas hus tilbyr alle varierte konsertprogram og teateroppførelser. I 1994 møttes de syv sentral-europeiske presidenter i slottet. Slottet ble i 1999 innlemmet i UNESCOs Verdensarvsliste.

Litomyšl

Slott Červená Lhota

Slott Červená Lhota

Borgen Křivoklát

Borgen Křivoklát

Fjellene strekker seg fra nordvest mot sørøst og danner grensen mellom Polen og Tsjekkia. Det høyeste fjellet er Sněžka / Śnieżka med en høyde på 1 602 meter. Fjellet ligger på den polsk-tsjekkiske grensen og er også det høyeste fjellet i Tsjekkia. Store områder av Karkonosze er vernet gjennom en nasjonalpark i begge land. Fjellene er kjent for skistedene og blir stadig mer populært som et billigere, og for mange nærmere, alternativ til Alpene.

Pec pod Sněžkou & Sněžka

Špindlerův Mlýn (uttale: ˈʃpɪndlɛruːv ˈmliːn; tysk: Spindlermühle) er en landsby helt nord i Tsjekkia, i fjellområdet Krkonoše. Landsbyen ligger over 700 meter over havet, ved møtepunktet mellom elvene Labe (Elben) og Dolský potok, og er omkranset av fjell som Kozí hřbety og Medvědín.
Siden midten av det 19. århundre har turisme utviklet seg til å bli en viktigere næringsvei, noe som skjøt ytterligere fart i det 20. århundre.
I dag har landsbyen omtrent 1 300 faste innbyggere. Den er et populært reisemål for skiturister, og har en overnattingskapasitet på rundt 10 000 senger og flere skiheiser. Landsbyen er dessuten kjent som stedet Franz Kafka bodde da han skrev Slottet.

Špindlerův mlýn

Koněpruské hule

Koněpruské hule

Macocha avgrunnen

Macocha avgrunnen

Terezín (tysk: Theresienstadt) er en tidligere militær festning og garnisonsby i regionen Ústí nad Labemi Tsjekkia. Byen er best kjent for sin fortid som Theresienstadt konsentrasjonsleir under andre verdenskrig.
Theresienstadt konsentrasjonsleir
Under andre verdenskrig var Theresienstadt brukt av tyske myndigheter som ghetto/konsentrasjonsleir for jøder fra Tsjekkoslovakia, Tyskland, Østerrike, Nederland og Danmark.

Terezín