Appartementen in Praag
E-apartment Prague
+420 603 99 1234

Praag

Praag (Tsjechisch: geluidsfragment Praha is de hoofdstad en grootste stad van de Centraal-Europese republiek Tsjechië. De officiële naam is hlavní město Praha, wat hoofdstad Praag betekent. De gemeente Praag vormt een eigen district (okres) en regio (kraj). Daarnaast is het de hoofdplaats van de regio Midden-Bohemen, hoewel de stad daar geen deel van uitmaakt.
Praag wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa en het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Gouden Stad, zoals een van de bijnamen van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau. Gedurende het bestaan van de staat Tsjecho-Slowakije tot en met het jaar 1992 was Praag de hoofdstad van deze natie.

Praag

Praag ligt in het centrum van westelijk Tsjechië, in de historische regio Bohemen. De noordelijke grens van Tsjechië ligt op 110 kilometer afstand van de stad, de westelijke en zuidelijke beide op zo'n 170 kilometer en de oostelijke grens ligt op 320 kilometer afstand. De oostelijke grens van Bohemen ligt op ongeveer 170 kilometer. Een groot deel van de stad ligt in het dal van de rivier de Moldau, zo'n 40 kilometer voor de monding van de rivier in de Elbe. Bij Praag monden de rivieren Berounka, Botič en Rokytka uit in de Moldau. In het noordelijke deel van de stad maakt de Moldau een grote bocht. Aan de zuidkant van deze bocht ligt het historische stadscentrum, omsloten door de kasteelheuvels Hradčany (in het noorden) en Vyšehrad (in het zuiden). De rest van de stad ligt op de overige heuvels rond het Moldaudal, waarvan de Petřín de hoogste is. Door de vele gemeenten die in de 20e eeuw zijn samengevoegd met Praag heeft de stad zich tot over de Praagse hoogvlakte (Pražská plošína) uitgebreid.
Door de grote oppervlakte van Praag (496 vierkante kilometer) grenst de stad aan een groot aantal gemeenten. Al deze gemeenten zijn onderdeel van de okres Praha-východ (Praag-Oost) of de okres Praha-západ (Praag-West). Deze twee districten worden bestuurd vanuit Praag en hebben geen eigen hoofdstad. De stad Praag vormt een eigen regio Hoofdstad Praag (Hlavní město Praha), de twee naburige districten zijn onderdeel van de regio Midden-Bohemen (Středočeský kraj).

Valuta

Currency

Verkeer
Praag heeft een zeer uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Het stadsvervoer bestaat uit een combinatie van metro, tram, trein, streekbus en vrachtwagen. De metro van Praag bestaat uit drie lijnen die een gezamenlijke lengte hebben van 54,7 kilometer en 54 stations aandoen. Lijn A gaat van het noordwesten naar het zuidoosten van de stad, lijn B van het zuidwesten naar het noordoosten en lijn C van het noorden naar het zuiden en zuidoosten. In het centrum van Praag kruisen de lijnen elkaar bij de stations Muzeum, Florenc en Můstek. De twee belangrijkste spoorwegstations van de stad, Station Praha-Holešovice en Station Praha hlavní nádraží (Praag hoofdstation), zijn te bereiken via lijn C. Er zijn momenteel plannen voor een vierde metrolijn, lijn D, en daarnaast staan er uitbreidingen op het programma voor de lijnen A en C. De metro wordt aangevuld door trams en bussen. Het tramnetwerk bestaat uit ongeveer 25 lijnen, die door middel van vele overstapstations met elkaar en met de metro verbonden zijn. De buitenwijken worden bereikt via de stadsbussen. Een bijzonder vervoermiddel binnen het Praagse openbaar vervoer is de kabelspoorweg. Sinds 1891 verbindt de Kabelspoorweg Petřín de tramhalte Újezd met de top van de heuvel Petřín. Vliegverkeer
Met de Luchthaven Praag-Ruzyně heeft Praag een groot internationaal vliegveld binnen de gemeentegrenzen. In 2006 reisden er 11,6 miljoen passagiers via het vliegveld. Hiermee is het op de lijst van drukste luchthavens van Europa de nummer 32. Het vliegveld ligt in het uiterste noordwesten van de gemeente, in de wijk Ruzyně, op ongeveer 10 kilometer van het stadscentrum.
Trein - Praag vormt een knooppunt van het Tsjechische spoorwegsysteem, met lijnen naar alle delen van het land en naar het buitenland. De belangrijkste (internationale) stations zijn Station Praha hlavní nádraží (Praag hoofdstation) en Station Praha-Holešovice. Intercitytreinen stoppen ook bij de grote stations Station Praha-Smíchov en Station Praha Masarykovo nádraží. Naast deze vier stations is er een aantal kleinere stations, vooral in de buitenwijken en voorsteden. De spoorwegen en treinen worden geëxploiteerd door České dráhy, de Tsjechische Spoorwegen.
Vanuit Praag kan men in alle richtingen reizen. De belangrijkste spoorlijn naar het oosten is lijn 011 naar Kolín. Vanaf daar gaat de lijn als lijn 010 verder richting onder andere Pardubice en Brno. Naar het westen is lijn 171 naar Beroun het belangrijkst. Vanaf Beroun kan men over lijn 170 verder reizen naar Pilsen en Duitsland. Op de artikelen over de stations staan uitgebreidere overzichten van lijnen van en naar Praag, op de lijst van spoorlijnen in Tsjechië staat een overzicht van alle spoorlijnen in het land.

Verkeer - metro

Praag bezienswaardigheden
Het grootste deel van de bezienswaardigheden in Praag is te vinden in de binnenstad, die ongeveer samenvalt met het district Praag 1, en dan vooral in de Oude Stad (Staré Město, Altstadt). Alle toeristen komen samen bij het Oudestadsplein, waar een van dé symbolen van Praag, het astronomisch uurwerk, te vinden is. Een ander bezienswaardig plein is het Wenceslausplein, ten oosten van het Oudestadsplein. De bekendste brug van Praag, de Karelsbrug, ligt aan de andere kant van de Oude Stad..

Praagse burcht - (Tsjechisch: Pražský hrad), ook wel Burcht van Praag of Kasteel van Praag genoemd, is een burcht in de Tsjechische stad Praag op de heuvel en burchtwijk Hradčany. Het omsloten burchtgebied is het grootste ter wereld en werd in de 9e eeuw gebouwd.
Hradčany - De Hradčany (Duits Hradschin) is de burchtwijk van Praag. In tegenstelling tot een wijdverbreid misverstand omvat dit niet alleen de burcht (Hrad) zelf, maar de gehele heuvel, dus ook het gedeelte ten westen van de burcht. De Hradčany ligt hoog boven Praag en is van veraf te zien. Het grootste deel van de wijk behoort tot het district Praag 1, een klein deel hoort bij Praag 6.
De originele Praagse burcht stamt uit 880 en is gesticht door Borovoj, de oudst bekende vorst van de Przemysliden.
De Praagse burcht vormt tegenwoordig een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. De burcht is de grootste burcht ter wereld, met een oppervlakte van 7,5 ha.
De hoofdingang van de burcht ligt aan het Hradčanské náměstí (Duits Hradschinplatz, burchtwijkplein). Om in de burcht te komen moet je eerst de twee wachters passeren. Hun uniform was tot 1990 saai te noemen. President Václav Havel heeft zich persoonlijk beziggehouden met het verfraaien hiervan. Ze hebben nu een nieuw jasje maar hun geweren zijn van hout gebleven (met bajonet). De burcht heeft drie binnenplaatsen. Via deze binnenplaatsen en verschillende smalle straten en stegen zijn verschillende kerken, torens en huizen te betreden. Het binnenhof wordt begrensd door de romaanse Zwarte Toren, waar nu een café in gevestigd is, en wat vroeger een gevangenis was. Rechts daarvan staat het Burggravenpaleis dat nu een speelgoedmuseum is. Toepasselijke behuizing, want het gebouw lijkt opgebouwd uit een blokkendoos. Hier resideerde vroeger de burggraaf van het land, deze was na de koning de hoogste autoriteit. Het Lobkowitzpaleis is niet voor publiek toegankelijk.

Prague Castle

Karelsbrug - (Tsjechisch: Karlův most) is een beroemde brug over de Vltava (Moldau) in Praag. De brug ligt in het district Praag 1 en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. In 1357, op 9 juli, om 5.31 uur, legde koning Karel IV de eerste steen. Dat tijdstip komt overeen met het numerologische palindroom 135797531. De vorige brug, de Judithbrug uit de 12de eeuw, was in 1342 ingestort. Tot 1841 was de Karelsbrug de belangrijkste verbinding tussen de Oude Stad en de Praagse burcht. Oorspronkelijk heette de brug de Stenen Brug (Kamenný most), maar in 1870 werd dat Karelsbrug. De brug is 516 meter lang en bijna 10 m breed. De constructie bestaat uit 16 bogen met ijsbeschermers. Het verhaal gaat dat door de mortel die voor de brug gebruikt is, eiwit gemengd werd om een grotere stevigheid te verkrijgen. De brug wordt beschermd door drie torens, waarvan 1 aan de zijde van de Oude Stad (de oostzijde). Deze toren wordt wel eens beschouwd als het mooiste gotische bouwwerk ter wereld. Op de brug staan 30 standbeelden, de meeste in de barokstijl en gemaakt rond 1700. Veel van de beelden zijn vervangen door replica's, de originelen zijn te zien in het plaatselijke lapidarium. De uitsluitend voor voetgangers toegankelijke brug is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag.

Karelsbrug

Oude Stadsplein - (Tsjechisch Staroměstské náměstí) is een plein in het stadsdeel Oude Stad van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het plein ligt tussen het Wenceslausplein en de Karelsbrug. Naast de imposante gevels van burgerlijke gebouwen staan er aan het plein kerken in verschillende stijlen, waaronder de Týnkerk in gotische stijl en de barokke Sint-Nicolaaskerk. Ook het Oudestadraadhuis (Staroměstská radnice), met er naast het Astronomisch uurwerk van Praag, is aan het plein te vinden. Midden op het plein staat een standbeeld van de religieuze hervormer Johannes Hus. Dit standbeeld is opgericht op 6 juli 1915, 500 jaar na de dood van Hus.
Astronomisch uurwerk van Praag - Het astronomische uurwerk van Praag (Tsjechisch: Staroměstský orloj of Pražský orloj) is een middeleeuws astronomisch uurwerk in het centrum van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het uurwerk is bevestigd aan de zuidelijke muur van het Oudestadsraadhuis aan het Oudestadsplein in de Oude Stad van Praag. Het geheel bestaat uit drie hoofdonderdelen.Het eerste onderdeel in het midden, de astronomische wijzerplaat, geeft de tijd aan en laat de stand van de zon en de maan zien. Het uurwerk geeft vijf soorten tijd aan:De plaatselijke tijd van Praag, de tijd, gemeten in een verdeling van 12 uren tussen zonsopgang en zonsondergang; de zogenaamde ongelijke uren. Zij zijn van dag tot dag langer of korter omdat de periode tussen zonsopgang en zonsondergang elke dag verschilt, de tijd, gemeten in een verdeling van 24 uren die aangeeft hoelang de zon verwijderd is van het moment van zonsondergang, de zogenaamde Boheemse of Italiaanse uren, de plaats van de zon in de zodiak of dierenriem, de sterrentijd.
Het uurwerk bestaat uit drie schijven: de vaste schijf in het midden en de onafhankelijk daarvan draaiende buitenrand en zodiakring. Er zijn drie wijzers: de wijzer met het handje, het zonnetje dat op die wijzer heen en weer schuift en de wijzer met het sterretje die vast verbonden is met de zodiakschijf.
Het tweede onderdeel bovenaan is de Parade van de Apostelen. Elk uur gaan er twee kleine deuren open en komt er een parade van apostelen voorbij.
Het derde onderdeel onderaan is een wijzerplaat met medaillons die de maanden voorstellen en waarop voor elke dag de heilige wordt aangeduid.
Het oudste deel van het uurwerk stamt uit het begin van de 15e eeuw. De apostelen zijn echter pas in 1865 toegevoegd. Volgens een legende werd de maker van het uurwerk in Praag, toen het uurwerk klaar was, blind gemaakt opdat hij een dergelijk uurwerk niet meer zou kunnen maken voor een andere stad.

Oude Stadsplein & Astronomisch uurwerk van Praag

Kleine Zijde (Tsjechisch: Malá Strana) is een van de oudste wijken van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het grootste gedeelte van de wijk ligt in het stadsdistrict Praag 1, een klein deel ligt in Praag 5. Malá Strana ligt tussen de Praagse burcht en de Moldau. Aan de andere zijde van de rivier ligt de Oude Stad, waarmee Malá Strana verbonden is door middel van de Karelsbrug.

Kleine Zijde

Josefstadt (Tsjechisch:Josefov) is een wijk in de Tsjechische hoofdstad Praag. Vroeger was het de joodse buurt van Praag. Daardoor wordt Josefov vaak vertegenwoordigd door de vlag van de joodse gemeenschap van Praag, een gele davidsster op een rode achtergrond. Josefov ligt in het stadsdistrict Praag 1, net ten noorden van de Oude Stad.
Waarschijnlijk vestigden joden zich al in de 10e eeuw in Praag. In het jaar 1096 vond de eerste pogrom plaats tegen de joden en werden zij in een ommuurd getto geplaatst. In 1262 voerde Ottokar II van Bohemen een Statuta Judaeorum in, wat ervoor zorgde dat de joodse wijk enige vorm van zelfbestuur kreeg. In 1389 zorgde een hevige pogrom voor een slachting van meer dan 3000 joden. Tegen het einde van de 16e eeuw veranderde de joodse gemeenschap in een bloeiende gemeente toen de burgemeester, Mordecai Meisel, minister van financiën werd. Zijn rijkdom zorgde voor de ontwikkeling van de getto. In deze tijd werd door Rabbi Löw de legende van de Golem gecreëerd.
In 1850 werd de wijk omgedoopt tot Josefstadt naar keizer Jozef II. Deze had met zijn Tolerantie-edict gezorgd voor de emancipatie van de joden. Twee jaar eerder hadden joden toestemming gekregen ook buiten Josefov te gaan wonen, waardoor de bevolking kleiner werd. Alleen de orthodoxe en arme joden bleven in Josefov wonen. Tussen 1893 en 1913 werden grote delen van Josefov vernietigd vanwege een initiatief om de stad hetzelfde in te richten als Parijs. Het enige wat overbleef waren zes synagoges, de oude begraafplaats en het oude joodse stadhuis.

Josefstadt

Nationaal Theater (Tsjechisch: Národní Divadlo), gelegen in de Nieuwe Stad van Praag, is het meest bekende theater van Tsjechië. Het theater, dat bestaat uit de afdelingen opera, ballet en drama, speelde een belangrijke rol in de Tsjechische nationale wedergeboorte. De bouw van het theater begon in 1868. Op 11 juni 1881 werd het gebouw officieel geopend door Rudolf van Oostenrijk.

Nationaal Theater

Wenceslausplein (Tsjechisch: Václavské náměstí) is een plein in het centrum van de Tsjechische hoofdstad Praag. Sinds het jaar 1848 is het plein genoemd naar de heilige Wenceslaus. Het plein werd oorspronkelijk ingericht als paardenmarkt. Met een lengte van 750 meter behoort het Wenceslausplein tot de grootste in Europa. Op dit plein vond in 1989 de Fluwelen Revolutie plaats, wat het einde betekende van het communistische tijdperk.
Met afmetingen van 750 bij 60 meter is het Wenceslausplein meer een boulevard dan een plein. Het plein loopt van het noordoosten naar het zuidwesten langzaam omhoog. Aan de zuidoostzijde is het Nationaal Museum gevestigd. Voor het museum staat een standbeeld van de heilige Wenceslaus te paard. Aan de andere kant van het plein staat de Maria Sneeuwkerk.
Lijn A van de metro van Praag loopt onder het Wenceslausplein door. De twee drukste metrostations van de stad, Muzeum en Můstek, liggen aan het plein. Op het plein bevindt zich ook de plaquette ter nagedachtenis van Jan Palach, de student die zich in 1969 op het plein in brand stak uit protest tegen het gebrek aan democratie in het destijds communistische Tsjechië.

Wenceslausplein

Dansende Huis (Tsjechisch: Tančící dům) is de bijnaam van een deconstructivistisch kantoorgebouw in de Nieuwe Stad van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het gebouw werd ontworpen door de Tsjechische architect Vlado Milunić, samen met de Canadese architect Frank Gehry. Het gebouw staat op een opvallende plaats aan de rivier de Moldau, waar voordien een gebouw had gestaan dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd. De bouw van het Dansende Huis begon in 1994 en werd afgerond in 1996. Het gebouw is in eigendom van de ING.
Het moderne ontwerp van het gebouw was erg controversieel tijdens de bouw. De Tsjechische president Václav Havel, die lange tijd naast de plaats woonde waar nu het Dansende Huis staat, was wel een voorstander van het gebouw. Hij hoopte dat het gebouw een centrum van culturele activiteiten zou worden.
De oorspronkelijke naam van het pand was Ginger en Fred, genoemd naar de dansers Ginger Rogers en Fred Astaire. Deze naam was gekozen omdat het gebouw op een paar dansers leek; hier is uiteindelijk ook de huidige naam van afgeleid.

Dansende Huis

New Town Hall (Tsjechisch:Novoměstská radnice)

New Town Hall

Vyšehrad (Tsjechisch voor 'hoge burcht') is een wijk van de Tsjechische hoofdstad Praag die ten zuiden ligt van de Oude Stad. Het is een toeristische vestingstad met metershoge muren en stadspoorten. Een bekende bezienswaardigheid in de wijk, die tot het district Praag 2 behoort, is de Sint-Petrus-en-Pauluskerk (Kostel sv. Petra a Pavla). De vesting is in de 10e eeuw door de Přemysliden gesticht en later in romaanse en gotische stijl uitgebreid. Het tegenwoordige uiterlijk wordt bepaald door barokelementen.

Vyšehrad

Representatiehuis - een van de mooiste en bekendste gebouwen van Praag is het (Tsjechisch: Obecni dum). Het bevindt zich vlakbij de Kruittoren op de oostelijke rand van het oude centrum (Stare Miasto) en de Nieuwe Stad (Nove Mesto).
Het Representatiehuis is een soort stadhuis dat in begin van de 20e eeuw werd gebouwd in Art Nouveau stijl op de locatie waar zich oorspronkelijk een paleis van vroegere Boheemse koningen bevond. In 1911 werd de bouw van het Representatiehuis na zes jaar voltooid.
Tegenwoordig worden er regelmatig concerten georganiseerd en doet het Representatiehuis dienst als uitgaans- en cultureelcentrum van Praag. De rijkelijk versierde Smetanazaal, op de eerste verdieping vormt de thuisbasis van het Praags Symfonie Orkest. Behalve een concertzaal bevinden zich in het Representatiehuis ook een art deco cafe en twee restaurants.
Het Representatiehuis wordt gezien als het mooiste voorbeeld van Jugendstilarchitectuur in Praag. Het gebouw is ontworpen door Antonin Balsanek en is zowel van binnen als van buiten voorzien van schitterende beeldhouwwerken, schilderingen, pleisterwerk en ornamenten. Vooral de ingang springt direct in het oog met zijn indrukwekkende koepel en mozaïek. Het mozaïek bovenaan de gevel is gemaakt door de kunstenaar Spillar en vormt een hommage aan Praag. Binnen vind je onder andere werken van Jan Preisler en van de bekende Tsjechische art deco kunstenaar Alfons Mucha die de salon van de burgemeester decoreerde. Ook vallen binnen de indrukwekkende kroonluchters aan het hoge plafond direct op.
Het Representatiehuis heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de Tsjechische geschiedenis, omdat hier op 28 oktober 1918 de onafhankelijkheid van Tsjecho-Slowakije werd uitgeroepen.

Representatiehuis

Kruittoren - oorspronkelijk was de Kruittoren (Prašná Brána) bedoeld als een entree naar de oude stad, maar de bouw van de toren stopte toen koning Vladislav II in 1475 de stad moest ontvluchten. In de 18e eeuw werd de bouw pas hervat en vanaf dat moment sloegen de Pragenaren hier hun kruit op. Vandaar ook de naam Kruittoren. De 43 meter hoge toren is een goed voorbeeld van de gotische bouwstijl. De Kruittoren bevindt zich naast het indrukwekkende Representatiehuis. Je kunt de toren beklimmen via een smalle wenteltrap en genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Kruittoren

Troja Castle (Tsjechisch:Trojský zámek)

Troja Castle