Leiligheter i Praha
E-apartment Prague
+420 603 99 1234

Praha

Praha er hovedstaden og den største byen i Tsjekkia. Den ligger ved elven Vltava i den tidligere østerrikske provinsen Böhmen, som siden 1993 sammen med Mähren og Schlesien utgjør Tsjekkia. Siden 1992 har byens gamle sentrum stått på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Bøhmen var opprinnelig et selvstendig kongerike, men gjennom forskjellige giftemål ble landet en del av habsburgernes område (se 1275). På den måten ble landet en østerriksk provins, og Praha var i høy grad en tyskspråklig og tyskkulturell by[trenger referanse]. Fremtredende tyske forfattere og diktere, som Franz Kafka og Rainer Maria Rilke, ble født i Praha.
I dag er Praha særlig kjent for sine vakre og imponerende bygninger, som representerer alle stilarter. Byen er oppdelt i forskjellige områder: Den gamle bydel (fra 1200-tallet), Den nye bydel (fra 1300-tallet - så helt ny er den altså ikke) og Den jødiske bydel. Hradcany med sine katedraler og slottsområdet har vært sete for konger, keisere og presidenter siden det 9. århundre. Det som særlig slår en, er de mange tårn og spir som rager opp alle steder. I begynnelsen av 1800-tallet talte man dem til 103. I dag anslås antallet til å være mer enn 500. Byens gamle sentrum er fredet som historisk område.

Prag

Valuta, betaling

Currency

Transport
Offentlig transport i Praha består av tre undergrunnslinjer samt en rekke trikkelinjer og busslinjer. Utenfor byen ligger Václav Havel International Airport, som er hovedflyplass for det nasjonale selskapet ČSA Czech Airlines.

 Metro plan

Metro plan

Severdigheter[rediger
Praha er et populært turistmål. Der er store mengder gamle bygninger, mange av dem har vakre veggmalerier. Byen har en av verdens best bevarte og varierte samlinger av arkitektur, fra jugendstil til barokk, samt kubisk, gotisk, neoklassisk og ultramoderne arkitektur.

Borgen i Praha - (tsjekkisk: Pražský hrad) er et befestet slott i Praha der kongene av Böhmen, de tysk-romerske keiserne og presidentene av Tsjekkoslovakia og Tsjekkia har og har hatt sin residens. Det ligger på en markert åsrygg på vestsiden av Moldau (Vltava). Slottet skal ifølge Guinness' rekordbok være det største historiske slott; 570 m langt og i gjennomsnitt 130 m bredt.
I dag er slottet en av de fremste turistattraksjonene i Praha, og kan framvise bygninger i nær sagt hver eneste stilart fra det siste årtusen. Hovedinngangen er fra vestfronten ved Hradcanske namesti inn i første borggård. Denne etterfølges av annen og tredje borggård. I annen borggård er borggalleriet, med bl.a. restene av Rudolf IIs kunstsamling. Sentralt i tredje borggård er St. Vitus-katedralen, Prahas domkirke. I kirkens Vaclavkapell ligger de böhmiske kronjuvelene, som bare tas fram ved særskilte anledninger. I krypten ligger bl.a flere tysk-romerske keisere, de mest kjente er Karl IV og Rudolf II. Det gamle slottet ligger sørøst for kirken, der kan man se den gamle Vladislavhallen. Øst for kirken er st.Georgskirken der det blant annet holdes konserter, og i det tilliggende klosteret er det en avdeling av det tsjekkiske nasjonalgalleriet. Øst for kirken ligger Den gyldne gaten (Zlata ulicka) med småhus inntil innsiden av borgmuren. Disse var opprinnelig bygget av borgens børseskyttere, senere ble de brukt av forskjellige håndverkere og andre, deriblant alkymister - derav navnet på gaten. Nord for slottet, på den andre siden av en dyp, til dels kunstig dal, ligger sommerslottet Belvedere og store kongelige hager.

Borgen i Praha

Karlsbroen - på tsjekkisk Karlův most, er en bro over elven Vltava i Praha. Den ble bygget under Karl IVs regjeringstid. Bygget ble påbegynt i 1357 som erstatning for den eldre Judith-broen som ble ødelagt under flommen i 1342.
Mot slutten av tredveårskrigen i 1648 foregikk det harde kamper mellom den svenske arméen og gamlebyens befolkning, da svenskene hadde slått seg til på den vestre bredden og forsøkte forgjeves i ta gamlebyen. Under kampene ble det siden brotårnet på Gamlebysiden som vender ut mot elven ødelagt og restene av den gotiske dekorasjonen måtte fjernes etterpå.
På slutten av 1600-tallet og begynnelsen av 1700-tallet fikk broen dagens utseende da det ble satt ut barokkstatuer på pilarene. Under den store flommen i 1774 ble fire pilarer ødelagt og selv om brospennene ikke falt ned, ble trafikken over broen begrenset i en periode.
Også senere flommer tok hardt på broen, særlig 5. september 1890 hvor drivved og materialer og lignende tettet løpene mellom brospennene og demmet opp vannet. Det sterke presset førte til at to pilarer brøt sammen og andre fikk store skader. Ved en pilar falt to statuer, av Ignatius av Loyola og Frans Xavier falt i elven. Etter dette ble broen stengt i to år for reparasjon.
Broen kom seg ganske uskadd gjennom den store flommen i 2002. Etter denne ble det imidlertid nødvendig å rehabilitere to av bropilarene og dette arbeidet avslørte at det var nødvendig med en større rehabilitering av hele broen. Dette ble bestemt i 2005 og påbegynt i 2007 med antatt avslutning i 2010. Broen er imidlertid åpen for trafikk under arbeidene.

Karlsbroen

Gamleby torget i Praha (Staroměstké náměstí) - er en utrolig koselig plass, full av turister og forskjellige markeder og scener, alt ettersom når du kommer til byen. Før jul er det kjempekoselig julemarked på denne plassen og dette drar flere titusener av turister til byen (dette regnes som et av Europas beste markeder).
Den astronomiske klokka (Orloj) fra middelalderen finnes på veggen til gamlebyens rådhus og hver time kan man se klokkespill «The Walk of the Apostles.» De eldste delene av klokka dateres tilbake til starten på 1400-tallet.
Midt på plassen finnes en Jan Hus statue som ble plassert der i 1915 i forbindelse med 500-års markeringen for at Jan Hus ble brent på bål 500 år tidligere.
Det finnes noen kirker også på torget i gamlebyen, og den gotiske Tyn kirken som de begynte å bygge på 1300-tallet er vår favoritt. Inngangen er litt bortgjemt, men om du først kommer deg inn er det en fin opplevelse. Den andre kirken, Nikolaus kirken, er også fin!

Gamleby torget & den astronomiske klokka i Praha

Dette er Prahas pittoreske Lille kvarter som ligger nedenfor slottet. På mange måter er Malá Strana byens mest imponerende området. Stedet fredefylte steinbelagte bakgater, som dessuten har mange bakker, har forandret seg lite fra gammelt av. Bakgatene strekker seg over mange terrasshager, så vel som den skogkledde Petřínfjellet og går mot Charlesbroen som knytter seg til Gamlebyen. Det lille kvarteret (Lesser Town på engelsk eller Malá Strana), ble opprinnelig kalt Den nye byen i Praha, og senere kalt for Den mindre byen i Praha. Malá Strana ble grunnlagt av kong Přemysl Otakar II, i året 1257. Imidlertid så var det allerede i 8. århundre en tidlig bosettning her. Etter at byen ble grunnlagt som ble de første bosetterne erstattet av for det mest utenlandske kolonister. Charles IV forflyttet Malá Strana, men byen forble der den var takket være blant annet flere branner og fordi stedet var politisk avhengig av byene på høyre bredde av Vltava. Fra 16. århundre kom føydalgrupper og kirkegrupper og etablerte seg der, samtidig som de la sitt preg på byens nåværende utseende. En følge av dette er at byen har Wallensteinpalasset(Valdštejnský palác)som sin hage St. Nicholas katedral (chrám sv. Mikuláše), Thun (Thunovský pálac ), Buquoy (Buquoysky), Furstenberg (Furstenberský), Hartig (Hartigovský), Kaiserstein (Kaiserstejnský), Kolowrat (Kolowratský), Lichtenstein (Lichtenštejnský), Schonborn (Schonbornský), Lobkowicz Palaces (Lobkovický palác) og mange andre; det er ofte flere palasser for hvert dynasti. Det er også en av grunnene til at denne delen av byen ble hjemmet til mange ambassader, men også til Det tsjekkiske parlament og regjeringen som befinner seg i bygningene til den tidligere Strakas akademia.

Lille kvarter

Det Jødiske Kvarter (Josefov) - hovedattraksjon er den gamle jødiske gettoen, som forblir en av de mest forbløffende severdighetene i Praha. Til tross for at denne gamle getton med sin labyrintaktige gateplan ble revet i 1890årene, slik at det kunne bygges luksuriøse, femetasjers store herregårder, seks synagoger, så lever gettoen igjen med Den jødiske byhallen og gravgården fra middelalderen. Stedet er et ganske lite område som er spredt rundt i Gamlebyen, som grenser til elven og Parisergaten (Pařížská) - som er det dyreste stedet i hele Praha og som er strødd med butikker som selger merkevarer.

Jødiske Kvarter

Nasjonal teateret - institusjonene - og består av tre kunstneriske retninger; opera, ballett og drama/teater. Nasjonalteateret som ligger ved Moldau-elven, sies å være en av de vakreste bygningene i verden. Her spilles de mest kjente teaterforestillingene, operaene og operettene.

Nasjonal teateret

Wenceslas torget fungerte primært som et hestemarked inntil det ble Prahas sentrale bulevard. Hotellene, butikkene og restaurantene rundt torgplassen tiltrekker turister og lokal befolkningen. Avenyen fører til Nasjonal museet en renessanse bygning som ble et symbol for nasjonal identitet. En statue i bronse av Sankt Wenceslas står stolt foran museet. Sankt Wenceslas også betegnet som 'den gode kongen' var en bohemsk hertug som spredte kristendommen. Han ble drept av sin bror i 929 og senere ble han erklært helgen og etter hvert ble han et nasjonalt tsjekkisk ikon. En rekke historiske begivenheter fant sted her som erklæringen av den Første Republikk i 1918, protestene mot Sovjets okkupasjon i 1969 og protesten mars i 1989 som førte til Velvet revolusjonen og slutten på kommunismen. Flotte eksempler på moderne arkitektur omringer Wenceslas torget som var en populær stilart begynnelsen på 1900 tallet. Den mest kjente strukturen er Grand Hotell Europa, som ble bygget mellom 1903 til 1906.

Wenceslas torget

Det dansende huset, med kallenavn Fred og Ginger, er en kontorbygning i sentrum av Praha. Huset ble bygd i 1997 av den kroatiskfødte tsjekkiske arkitekten Vlado Milunic i samarbeid med den amerikanske arkitekten Frank Gehry. Det ble bygd på en forlatt tomt ved elvebredden, ved siden av en bygning eid av den tsjekkiske skuespillforfatteren og tidligere president Vaclav Havel.

Dansende huset

New Town Hall (Novoměstská radnice)

New Town Hall

Festningen Vyšehrad er et perfekt sted for en kveldstur, spesielt hvis man vil bort fra folkemassene i bysentrum. Festningens gravplass huser etterlevningene av Bohemias artistiske elite, mens forsvarsveggene tilbyr en fantastisk utsikt over elven, og under festningen finner man flere interessante eksempler av tsjekkisk kubisme arkitektur. Vyšehrad ble grunnlagt en gang i det 10. århundre. Festningen ble utvilsomt grunnlagt senere Praha slottet. Festningen var også underlegen Praha slottet i mange århundre. Et unntak er årene fra 1061 til 1092 da Vyšehrad huset Vratislav II, som til å begynne med var en prins og senere ble den første tsjekkiske kongen. Han fikk slottet ombygget og laget av sten, og dessuten satte opp en kirkebygning. Etter den tiden så ble Vyšehrad mindre viktig. Deretter fikk Charles IV Vyšehrad ombygget og forandret til en stenfestning i forbindelse med opprustningen av hele Praha. Men til slutt ble slottet, slik som mange andre steder i Bohemia, plyndret og delvis nedrivd under Hussittperioden. I året 1650 ble forsvarsveggene av i barokkstil bygget på nytt i forbindelse med opprustningen av hele Praha. Bygningsarbeidet ble ledet av italienske arkitekter. Slottet tjente som festning nok en gang til året 1911 da festningen ble forlatt. Den ble annektert til Praha som Distrikt VI i året 1883. Vyšehrad er et unikt sted, spesielt på grunn av sin rykte for å være det eldste bostedet til tsjekkiske prinser, for Libuše og de første medlemmene Přemysl dynastiet, og fordi nasjonens berømte personer er begravd der.

Festningen Vyšehrad

Kommunehuset - Prahas mest fremtredende jugenstil-bygning ble bygget mellom 1906 og 1912 og ligger der det kongelige slottet befant seg tidligere. Det er et populært stoppested for besøkende som tiltrekkes av jugendstilens gull-utskjæringer, glassmalerier, skulpturer, samt vanlige utstillinger og konserter. Historisk har bygningen blitt brukt som et seminarsted og militærhøyskole, men ble til slutt revet og erstattet av det nåværende kulturelle senteret med mange utstillingshaller og et auditorium designet av A. Balasek. Den 28. oktober 1918, var kommunehuset åsted for forkynnelsen av den uavhengige staten Tsjekkoslovakia. I november 1989 ble møter holdt her mellom Borgerforumet og det kommunistiske regimet.

Kommunehuset

Kruttårnet i Praha den kongelige ruten som leder gjennom gamlebyen over Karlsbroen og opp til Prahaborgen. Inntil 1836 ble denne ruta brukt av Bohemske monarker på vei til messe i St Vitus katedralen. Det gotiske Krutt Tårnet ble bygget av Matous Rejsek under Kong Vladislavs II hegemoni. Opprinnelig ble tårnet kalt Fjelltårnet, men etter at det ble brukt som lager for våpenkrutt på 1600 tallet fikk tårnet tilnavnet Kruttårnet. Det monumentiske tårnet ble hardt rammet under den Prussiske okkupasjonen i 1757. Det ble gjenoppbygget i 1875 og 1886 av Josef Mocker.

Kruttårnet i Praha

Troja låse

Troja låse