Lägenheter i Prag
E-apartment Prague
+420 603 99 1234

Prag

Prag (tjeckiska: Praha) är huvudstad och största stad i Tjeckien samt är belägen vid floden Moldau (tjeckiska Vltava). Staden har drygt 1,2 miljoner invånare. Prags universitet, Karlsuniversitetet, grundades 1348 av kung Karl IV och är det äldsta universitetet i Centraleuropa norr om Alperna och öster om Rhen. Sedan 1992 har stadens gamla centrum varit upptaget på Unescos världsarvslista. Prag är beläget i den tidigare österrikiska provinsen Böhmen, som sedan 1993 tillsammans med Mähren utgör Tjeckien. Böhmen var från början ett självständigt kungarike, men genom ett flertal giftermål blev landet en del av habsburgarnas område år 1526. Samtidigt blev landet en österrikisk provins, och Prag var i hög grad en tyskspråkig och tyskkulturell stad. Framgångsrika tyskspråkiga författare och diktare, som Franz Kafka och Rainer Maria Rilke, föddes i Prag. Idag är Prag särskilt känt för sina vackra och imponerande byggnader som representerar alla stilarter. Staden är dessutom indelad i flera områden, den gamla stadsdelen från 1200-talet, den nya stadsdelen från 1300-talet (därmed inte alls så ny) samt den judiska stadsdelen. Hradčany med sina katedraler och slottsområde har varit säte för kungar, kejsare och presidenter sedan 800-talet. I Prag finns det många torn och spiror och i början av 1800-talet räknade man att det fanns 103; idag anslås antalet till att vara mer än 500.

Prag

Valuta

Currency

Kollektivtrafik
Kollektivtrafiken består av tunnelbana, spårvagn, bussar, en bergbana till Petřínkullen och en stollift på Prags zoo. Alla tjänster har ett gemensamt biljettsystem, och drivs av Dopravní podnik hl. m. Prahy (Huvudstaden Prags transportföretag). Tunnelbanan består av tre linjer: linje A (grön), linje B (gul) och linje C (röd). Prags spårvagnar trafikerar de flesta områden och delar av staden, inklusive nostalgilinjen nummer 91 (trafikeras bara över sommarperiod).
Tåg - Prag är knutpunkten för Tjeckiens järnvägsnät. Prag har två internationella järnvägsstationer, Prags centralstation Hlavní nádraží (ibland även benämnd Wilsonovo nádraží) och Praha-Holešovice. InterCitytågen stannar även vid stationerna Praha-Smíchov och Masarykovo nádraží. I anslutning till detta finns det även ett antal mindre förortsstationer.
Taxi - Taxibolagen i Prag är kända för att lura turister. AAA är Prags mest seriösa taxibolag, och de är kända för att man alltid får kvitto, och korrekt tariff.
Flyg - Prags flygplats heter idag officiellt Prags flygplats Václav Havel men är även känd som Ruzyně. Den är nav för landets flygbolag CSA Czech Airlines. Det finns flera lågprisflyg varje dag från Storbritannien och flera andra länder.

Prags Metro

Sevärdheter
Prag är ett populärt turistmål. Det finns stora mängder gamla byggnader, många av dem har vackra väggmålningar. Staden har världens bäst bevarade och varierande samlingar av arkitektur, från jugendstil till barock, samt kubism, gotisk, neoklassisk och ultramodern arkitektur.

Pragborgen
- (tjeckiska: Pražský hrad) är ett befäst slott i Prag där kungarna av Böhmen, de tysk-romerska kejsarna och Tjeckoslovakiens och Tjeckiens presidenter har och har haft sitt residens. Det står på en markerad åsrygg på västsidan av Moldau (Vltava). Slottet ska enligt Guinness rekordbok vara det största historiska slottet, 570 meter långt och i genomsnitt 130 meter brett. I dag är slottet en av de främsta turistattraktionerna i Prag, och kan uppvisa byggnader i nästan alla stilarter från det förra årtusendet. Huvudingången finns på västsidan vid slottsplatsen (Hradčanské náměstí) och leder in till första borggården. Denna efterföljs av de andra och tredje borggårdarna. I andra borggården finns borggalleriet, med bland annat resterna av Rudolf II:s konstsamling.
Vituskatedralen, Prags domkyrka, är centralt placerad på den innersta (tredje) borggården. I kyrkans Sankt Wencel-kapell bevaras de böhmiska kronjuvelerna, som bara tas fram vid särskilda tillfällen. I kryptan vilar bland annat flera tysk-romerska kejsare, de mest kända är Karl IV och Rudolf II. Det gamla slottet ligger sydöster om kyrkan; där kan man se den gamla Vladislavsalen. Öster om katedralen står Georgskyrkan, där bland annat konserter anordnas, och i det intilliggande klostret finns en avdelning av det tjeckiska nationalgalleriet. Öster om kyrkan ligger Gyllene gatan (Zlatá ulička) med småhus intill borgmurens insida. Dessa byggdes ursprungligen av borgens gevärsskyttar och nyttjades senare av diverse hantverkare med flera, däribland alkemister - därav gatans namn. Norr om slottet, på andra sidan av en djup, delvis konstgjord dal, finns sommarslottet Belvedere och stora kungliga trädgårdar.

Prague Castle

Karlsbron - (tjeckiska Karlův most) är en bro över floden Moldau i Prag som byggdes under Karl IV:s regeringstid. Bygget påbörjades år 1357 som ersättning för den äldre Judithbron som rasade under högvattnet 1342. Den nya bron öppnades 1402. Karl IV, den dåvarande kungen av Böhmen, sedermera tysk-romersk kejsare, gav order till bönderna runt omkring Prag att leverera färska ägg som sedan blandades i murbruket - för att göra konstruktionen starkare.
På Karlsbron utkämpades 1648 hårda strider mellan den svenska armén och Gamla stans befolkning. Fram till 1841 var Karlsbron den enda vägen över Moldau inom Prag. Efter Karlsbrons 650-årsjubileum 2007 inleddes en restaurering som pågick till 2010. Arbetet har kritiserats för att dussentals utbytesstenar utgör stilbrott mot intilliggande gamla stenar.

Karlsbron

Gamla stan i Prag (Staroměstské náměstí) - med sitt välkända torg Staromestske Namesti, är väl värt ett besök. På torget finns den berömda astronomiska klockan, Pražský orloj. Klockan består av tre delar, en del som visar solen och månens rörelser på himlavalvet. Nästa del kallas för the Walk of the Apostles, Apostlarnas Vandring, och den är en mekanisk uppvisning av små figurer som går i en entimmesslinga. Den tredje delen är en kalender på en urtavla som visar månaderna som medaljonger. De två första delarna, den astronomiska urtavlan och figurerna, byggdes redan år 1410, och runt 1490 beräknar man att kalenderurtavlan lades till klockan. Klockan miste nästan sitt liv under slutskedet av andra världskriget, i maj 1945, när tyskarna försökte slå ned en manifestation som tjeckerna startat på torget. De använde brandbomber bland annat, och klocktornet tog eld. En del träfigurer tog skada, men själva urverket kunde räddas, och Apostlarna kunde återställas igen. Allt som allt var klockan reparerad igen år 1948, och tur det - det är en av Prags mest historiska platser och dessutom ett utmärkt objekt för fotografering.
Astrologiska Klocktornet - denna vackra klocka, ofta kallad Prag Orloj, får turisterna att stå förundrande vid varje tid på dygnet. Det sitter en bit upp på det gamla rådhusets yttervägg och människorna trängs ofta närmare för att se bättre. Höjdpunkten är när klockan, enligt sitt eget ur, slår en hel timme och de 12 apostlarna visas.
Ett astronomiskt ur som detta är ovanligt. Det visar både timme och minut, men också vilken dag det är och solens rörelser, månens bana, årstiden samt vilket stjärntecken det är. Faktum är att en skadegörelse för länge sedan har gjort det omöjligt att exakt avgöra vad klockan är och uret fungerar mer som en allsmäktig visare på universums stora rörelser. Klocktornet byggdes ut på sent 1800-tal med 12 apostlar. Det rekonstruerades också efter det Andra Världskriget när nazisternas sista frammarsch förstörde stora delar av Prags gamla centrum, inklusive delar av klocktornet.

Gamla stan i Prag & Astrologiska Klocktornet

Malá Strana - var ursprungligen en populär och numera även det officiella namnet för fd Mensi město Pražské, en av Prags historiska och äldsta stadsdelar. Dess namn kommer från sin position till vänster (väst) stranden av floden Vltava, på sluttningarna strax under Pragborgen, i motsats till de större städerna i Prag på högra stranden, som den är förenad med Karlsbron

Malá Strana

Josefov - (även Judiska kvarteret, Josephstadt på tyska) - de judiska kvarteren har funnits i Prag sedan medeltiden och heter idag Josefov. Namnet är taget efter Josef II som 1784 förbättrade judarna levnadsvillkor och höjde deras status i samhället. Tidigare hade judarna ofta förföljts och diskriminerats å det yttersta, bland annat hölls de på 1500-talet inlåste i ghettot. Josef II gav också judarna religionsfrihet. Efter upproret 1848 fick judarna tillåtelse att bosätta sig var de ville i Prag.
Kvarteren sträcker sig från den högra sidan av Moldaufloden till det gamla marknadstorget med Platné?ska och Dlouhá som skiljegator. Området införlivades officiellt i Prag år 1850 och stora delar av området revs under sent 1800-tal eftersom myndigheterna ansåg att det behövdes en sanering av det som nu blivit ett fattigkvarter, vars invånartäthet hade börjat utgöra en hälsofara. En del synagogor, rådhuset och den gamla judiska kyrkogården bevarades dock.
Det judiska museet är idag en av de mest välbesökta sevärdheterna i området. Bestående av fler olika hus och byggnader erbjuder det en stor och utsökt samling av judisk konst, textilier och silver. Det finns runt 40 000 utställningsföremål och 100 000 böcker. Alla ting i museet kommer uteslutande från regionen och är därmed ett viktigt arv och en tidskapsel för den judiska konsten och levnadssättet i Tjeckien.
Andra sevärdheter i de judiska kvarteren är den gamla judiska kyrkogården och den Nygamla Synagogan. Pinkassynagogan är också värd ett besök. Denna byggnad är från 1479 och har byggts ut i olika etapper. Till exempel tillkom kvinnornas läktare på tidigt 1600-tal. Synagogan fungerar idag som ett viktigt minnesmärke över de som försvann och dödades i Theresienstadt under Andra Världskriget. Namnet på de 77 297 människor som aldrig återvände finns för alltid inskrivna i kyrkans väggar.

Judiska kvarteret

Nationalteatern - (tjeckiska:Národní Divadlo), är den mest kända teatern i Tjeckien. Teatern spelar opera, balett och drama. Byggandet av den nuvarande teatern började 1868 och den 11 juni 1881 öppnades byggnaden officiellt av kronprins Rudolf av Österrike.

Nationalteatern

Vaclavplatsen - eller Wenzelplatsen (tjeckiska Václavské náměstí) är ett torg som liknar en boulevard i stadsdelen Nové Město i Prag. Det är en av Prags större och mest kända platser. Här ligger det kommersiella centrumet i staden samt även Nationalmuseet i Prag.

Vaclavplatsen

Det dansande huset (Tančící dům) - är det i folkmun vedertagna namnet på en byggnad i den tjeckiska huvudstaden Prag. Husets arkitekt är den Jugoslavienfödde tjecken Vlado Milunić, som i samarbete med kanadensaren Frank Gehry såg till att byggnaden färdigställdes 1996. De tidigare byggnaderna på platsen hade rasat under Tysklands bombning av Prag 1945. När byggnaden stod färdig, skapade dess otraditionella utformning kontrovers. Tjeckiens president Václav Havel, som övervakade bygget under lång tid, var emellertid en av de positiva. Havel hoppades att Tančící dům skulle bli centrum för kulturella aktiviteter i staden. Det egentliga namnet på byggnaden var Fred och Ginger (efter de berömda dansarna Fred Astaire och Ginger Rogers - huset påminner vagt om ett dansande par). Huset utmärker sig bland byggnaderna i nybarock, nygotik, och jugend som i övrigt präglar Prag och har gjort dess stadsarkitektur välkänd. På taket finns en fransk restaurang och huset i övrigt inrymmer kontor för en rad multinationella bolag. Idén om att göra Tančící dům till ett kulturcenter förverkligades dock aldrig.

Det dansande huset

New Town Hall (Novoměstská radnice)

New Town Hall

Vyšehrad - Vyšehrad kallas för slottet på höjden och kanske Prags mest betydande och mystiska födelseplats. Sägnen berättar att hövdingen Krok på 600-talet lät uppföra en borg på platsen där slottet ligger idag. Hans dotter och den kommande härskarinnan Libuše spådde att det en gång i tiden skulle finnas en storslagen stad just här. Vid denna tid fanns det gott om slaviska befolkningsgrupper i området men utgrävningar har bevisat att den första byggnaden på denna plats inte byggdes förrän runt 900-talet. Staden växte dock långsamt till sig och redan på 1000-talet fanns det en befäst borg här. Slottskomplexet symboliserar idag Prags storhetstid genom olika århundraden och är öppen för allmänheten året om. Från den grönskande parken har besökaren en fantastisk utsikt över hela Moldaudalen. De många byggnaderna och salar hyser permanenta utställningar, bland annat över vilka som finns begravda på kyrkogården, om arkitekturhistorien som präglar Vyšehrad och över fästningen och försvarsanordningen. Utöver detta finns det tillfälliga och vandringsutställningar att besöka.

Vyšehrad

Municipalhuset (Obecní dům) - det här är stadshuset som mest av allt är ett kulturpalats - med utställningssalar, konserthall, café och krogar - allt i välbevarad jugendstil av bästa slag. Vi hade turen att både få se en utsökt jugendutställning och lyssna till nationalromantisk musik i den vackra konserthallen - och tack vare en vänlig vaktmästare få den ynnesten att åka i Kaiser Franz Josephs privathiss. Oavsett evenemangen är redan en rundvandring (endast i grupp) genom interiörerna värt ett besök. I Prag finns det flera autentiska kaféer och restauranger från sekelskiftet 1900. De är med sina fantastiska jugendinteriörer värda en resa i sig, som det brukar stå i Guide Michelin. Ett måste i det sammanhanget är både kulturpalatsets café och (kanske främst) dess mera folkliga källarkrog, vare sig man önskar sig tårtor och bakelser med anor från det habsburgska hovet eller öl och surkål och annat som tillhör det tjeckiska köket.

Municipalhuset

Krutt-tårnet (Prašná brána) - en monumental entré till Gamla stan byggdes av Matej Rejsek i gotisk stil i 1475. När det fungerade som en krut depå. I slutet av 19th talet byggdes av J. Mocker. Kungens Court - livet i medeltida Prag (1: a våningen), historien om staden - marknaden, festligheter, mode, handel, straff, fängelse, stad beslag, den medeltida familjen (2: a våningen), historien om Krutt-tårnet - reproduktioner av historiska grafiska blad på lån från Prag stadsarkiv (3: e våningen). .

Krutt-tårnet

Troja Castle

Troja Castle